Jasna Meyer, umetniski vodja

Jasna Meyer, rojena v Mariboru, Slovenija, je glasbenica in uciteljica glasbe v Londonu, ustanoviteljica zbora Gallus Aeternus in goreca zagovornica zborovske glasbe in glasbenega izobrazevanja.

Jasnina predanost zborovski glasbi se je zacela poleti 1993, ko je uspesno opravila avdicijo za slovenski zbor Carmina Slovenica, s katerim je prepotovala svet (Argentina, Chile, Venezuela, France, Spain, Austria, Italy, Denmark, Finland, USA, Canada, China) in izkusila zmage na drzavnih in svetovnih zborovskih tekmovanjih (International Choral Competition Golden Gate, California; International Choral Competition in Des Moines, Iowa, International Choir Competition Kalundborg). V zboru je drzala vloge kot namestnica umetniske vodje, zborovska pevka, pianistka-spremljevalka in korepetitorka v bogatem naboru projektov majhnega in velikega razpona (Pendereckijev Lukov pasijon, Pergolesijeva Stabat Mater, Bachov Magnificat, Mahlerjeva Simfonija tisocev) in nastopila na najvecjih svetovnih odrih (Teatro Teresa Careno v Caracasu, Venezuela, Teatro Colon v Buenos Airesu, Argentina, Bazilika Sv. Petra v Vatikanu).

Pretekla in sedanja zborovska dejavnost vkljucuje altovske vloge v London Philharmonic Choir, Evoke chamber choir (zmagovalec tekmovanja v Arrezzu 2017), Invicta Upper Voices, Invicta, Marco Antonio Ingegneri Choir, Ljubljanski Madrigalisti, kot tudi vlogo umetniske vodje zenskega barbershop sestava Thameside Harmony Chorus, s katerim je nastopila na 500-letnici tudorske palace Hampton Court Palace leta 2016.​

Posebna pozornost Jasnine zborovske dejavnosti je zmeraj bila namenjena slovenski folklorni glasbi in glasbi slovenskih zborovskih skladateljev. Zaradi oddaljenosti Slovenije nekaj tisoc kilometrov od Londona je Gallus Aeternus postal zibelka takega glasbenega ustvarjanja.

Jasna je maturirala na Mariborskem Konservatoriju za glasbo in balet (klavir, glasbeni stavek, teorija glasbe), kjer je prejela tri zlate plakete na tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije TEMSIG (Solfeggio) ter nagrado Romana Klasinca za posebne dosezke na glasbenem podrocju.

Jasna se nadalje izobrazuje pri priznanih zborovskih dirigentih v Angliji  (Ragnar Rasmussen, John Dickens, David Hill, Patrick Russill, Amy Bebbington, Jo Mcnally, Martin Seymour, Sally McLean), je magistra glasbene pedagogike (Ma Music Education, Kingston University, London) in profesorica glasbe in glasbenega gledalisca v sirsem Londonu.

© 2018 by Gallus Aeternus. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now